luni, 3 august 2015

VALORI ALE GENERATIILOR



,,Valoarea unui om rezida in ceea ce da el si nu in ceea ce este capabil sa primeasca’’ Albert Einstein

Evolutia generatiilor a atras si schimbarea valorilor umane  in timp.

Pe vremea bunicilor valorile umane erau bine stabilite pe plan socio-spiritual. Astfel omul era respectat in societate dupa educatie, bani, functie de care  ocupa un status social. Spiritual era constientizata credinta ortodoxa sau catolica, de care tinea traditia, obiceiurile.
Motoul generatiei se reducea la:  ,,valoarea ta sta in ceea ce esti, nu in ceea ce ai’’-Thomas Edison
Parintii nostri au cunoscut o egalizare fortata, bazata  pe accesul la educatie gratuita a majoritatii, locuri de munca permisive tuturor categoriilor, indepartarea fata de traditie, obicei si credinta. Valorile umane au pierdut consistenta, incet s-a promovat superficialitatea.
Astazi superficialitatea primeaza ,conduce, este promovata in defavoarea tuturor. Valorile umane au decazut la material, conteaza banii si nimic alceva. Spiritual omul este in cautare, nu are stabilitate, trece prin diverse orientari mai putin ortodoxe. Traditia, obiceiurile sint importate de la alte culturi ce sint in trend.
Copiii nostri sufera, sint dezorientati, nu au valori pe care sa se bazeze, nu au acces la educatie de calitate ci superficial trec prin scoala, nu pot face fata realitatii si deviaza in comportament sau devin depresivi. Traditiile ,obiceiurile , devin de prost gust sau trec in extremis prin exagerare.
Intrebarea generatiei de astazi se poate concretiza in : ,,Suntem respectati atunci cind avem vaoare si avem o anumita valoare pentru ca sintem respectati’’ Anca Daniela Hut
Sa nu uitam de faptul ca suntem romani si pentru a ne intelege ca natie poate ar fi bine  sa recitam ,,Psihologia poporului roman’’ a lui Constantin Radulescu Motru, care avea convigerea ca:
,,Omul de vocative are o productivitate originala si inchinata binelui social, cum nu o au ceilalti oameni’’sau ,,Omul de vocative este instrumentul care ridica energia unui popor de la nivelul radacinilor cosmice la nivelul culturii spiritual. Natura intrebuinteaza pe oamenii de vocatie pentru a asigura cristalizarea unei culturi, intocmai cum intrebuinteaza germenii pentru a asigura continuitatea formelor vietii.’’

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu