luni, 29 iulie 2013

CE CAUTA BARBATII ?

Barbatii sau sexul puternic, viril, strong, au evoluat in timp din punct de vedere anthropologic. In epoca de piatra barbatul se ducea la vinat, pescuit, pentru a asigura hrana necesara sotiei si copiilor. Stia sa lupte pentru apararea teritoriului propriu si al familiei.
           In timp, invatau mestusuguri diverse: olarit, confectionarea sulitelor, armelor, prelucrarea metalelor, ceea ce care le aducea  foloase suplimentare si le crestea pozitia in trib, in gloata, in grup.
          Stima lor  de sine crestea , se intarea convingerea ca ei sunt puternici, ca sunt invingatori. Ca urmare cuceresc teritorii noi, se extind permanent in cautarea noului. Dar intotdeauna isi doresc sa ii astepte femeia acasa surizatoare, iubitoare, intelegatoare si fidela.
          Pentru a fi sigur ca va primi  in schimb toate acestea , aducea blanuri de la animalele vinate, aducea  iubitelor diverse lucruri din zonele cucerite, flori, bijuterii, alte obiecte care ii asigura aprecierea din partea femeii de acasa. 
         Constientizarea iubirii a venit in timp odata cu evolutia barbatului, spre evul mediu, cind femeia este cucerita prin turniruri, apreciata ca simbolul feminitatii, pastrarea chintesetei  umanitatii, a familiei, asigurarea continuitatii speciei umane.
          Atunci femeia incepe sa se emancipeze, sa vada ca poate fi apreciata in colectivitatea de femei in functie de darurile primite de la barbatul care a cucerit-o, dar nu constientizeaza ca este ,,trofeul’’ barbatului.
In secolul XVIII/XIX, apar miscarile de emancipare feministe, cind se impun femeile ,,cerebrale’’, care vor drepturi egale cu barbatii.
           Atunci barbatii au acceptat acest transfer de ,,putere’’ de la sexul tare la sexul slab, cu scopul ascuns de a profita.Probabil obosisera sa aiba raspunderea familiei, sa munceasca singuri pentru a intretine familia. Atunci a aparut femeia egala cu barbatul!
            De atunci si pina azi, acest ,,transfer’’ s-a continuat, astfel incit barbatii s-au efeminat iar femeile nu
mai stiu ce sunt:
 - ,,femeia barbat’’? sau ,, femeia artificiala’’ machiata cu o anumita masca: de ,,papusa’’ de ,,gheisa’’ de ,,naiva’’ de ,,madona’’etc.?
- ,,femeia de cauciuc’’? confundata cu revista playboy, cea mai cautata, fara creier dar cu dotari apetisante (sini, fesieri, buze, silicon).
Ca urmare femeile lupta sa cucereasca iar barbatii asteapta sa fie cuceriti, sa li se aduca daruri pentru a se vedea ca sint de apreciati de femeia sa.
         Atunci insa, cind femeia nu ii arata aprecierea ,barbatul isi aduce aminte cit de puternic este si aplica corectii prin: limbaj agresiv, violenta fizica,  joc dublu, triplu, in sensul ca dezvolta bigamia cautind ,,aprecierea’’.
            De fapt egalitatea barbat /femeie, a fost inteleasa gresit , nu s-a vazut ca o evolutie umana, a egalitatii individului uman ca un cumul de spirit-inima-creier, ci s-a speculat interesul propriu instinctiv si primitiv.
            Rezultatul este catastrofal in sensul ca s-au pierdut valorile umanitatii : dragoste, respect, consideratie, fata de sine si fata de semeni, care asigura evolutia omului .
            De noi depinde daca dorim sa evoluam sau sa involuam, este alegerea noastra!

 Psiholog Carmen Macovei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu