joi, 11 iulie 2013

VIATA LOR NE AFECTEAZA SI PE NOI ?


In prezent ne confruntam cu un numar crescut de consumatori de stupefiante din categoria adolescentilor si a tinerilor.
De ce se consuma ? Ce obtin consumatorii? Sunt intrebari la care greu putem raspunde.
Daca am intreba un coleg sau mai multi colegi ai consumatorilor am primi probabil un raspuns de genul:
,,Cauzele care îi împing pe tineri spre  consumul de droguri sunt :
- Curiozitatea de a cunoaşte efectele pe care le au asupra lor sau din dorinţa de a avea noi  senzaţii, noi trăiri, vor să atingă o anumită stare fizică şi psihică de bine, de exaltare şi de destindere;
- Un alt motiv poate fi considerat teribilismul. Consumul de droguri poate fi incitant sau provocator. Dorinţa de afirmare în faţa grupului precum şi teama că vor fi respinşi, că vor fi izolaţi de către grup dacă refuză propunerile aşa-zişilor „iniţiaţi”, îi fac pe aceştia să nu ia în considerare riscurile la care se expun;
- O altă cauză este presiunea grupului ’’
Problema este complexa cauzele sunt de natura sociala. Pe un fond al saraciei parintii pleaca in alta tara iar copiii raman singuri sau cu bunicii, se simt abandonati devin introvertiti sau cauta atentia in grupuri sociale dubioase.
Divortul parintilor , abuzul , indiferenta parintilor sau a scolii , lipsa de comunicare, creearea unei  lumi virtuale, lipsa valorilor sociale si promovarea unor ,,nonvalori’’se adauga la latura sociala.
In acest mediu nesanatos este usor ca adolescentii sa cada prada consumului de substante aducatoare de ,,extaz’’ contra unor sume de bani sau servicii.
Utilizarea drogurilor poate rezolva doar aparent şi temporar problemele,acestea vor continua să existe şi chiar se pot agrava.
Prin consumul de droguri, indiferent că acestea se numesc cocaină, heroină, canabis, LSD-25 sau ednobotanice, toxicomanul caută să atingă fericirea , caută depăşirea momentelor dificile , a singurătăţii, a excluderii, o  senzaţie de euforie, o linişte sau o exaltare psihică dorite cu aviditate de indivizii care se dedau la consumul acestora.
In timp apar efecte nedorite ca  delincvenţa prin furturi, escrocherii, şantaj şi uneori acte de violenţă care pot merge până la crimă.
Ce vor sa spuna consumatorii prin acest viciu?
,, Suntem singuri! Avem nevoie de atentia voastra, a celor din jur! Suntem ca si voi, dati-ne o sansa!’’
Ce putem face in astfel de situatii?
Sa fim alaturi de cei care au probleme, sa-i incurajam ca sa se trateze la medic si la  psiholog ,sa ne ,,pese de aproapele nostru’’, sa nu-i marginalizam, sa incercam sa le dam o sansa.
Sa nu uitam ca ,,Omul este fiinta cea mai draga lui Dumnezeu ! ’’


 PSIHOLOG CARMEN MACOVEI

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu