duminică, 16 iunie 2013

Increderea in sine


Cum sa-ti cresti increderea in tine? E intrebarea pusa frecvent de oameni indiferent de virsta. Aceasta intrebare ne-o punem cand suntem tristi, dezamagiti, parasiti de cineva drag. Uneori consideram ca suntem vinovati cand lucrurile merg altfel decat ne dorim, amplificam starea de disconfort dind sensuri deformate ca de exemplu: ,,asta s-a intimplat pentru ca eu sunt vinovat, nu am facut....”/,, daca nu sunt bun de nimic cum sa mearga treaba?’’/,,avea dreptate (mama, tata, bunica, bunicul, unchiul, invatatoarea, etc) cand spunea ca nu am sa reusesc in viata!’’


In primii ani din viata se construieste increderea in noi, familia joaca un rol deosebit in echilibrul copilului si a viitorului adult. Atmosfera din familie pe care copilul o constientizeaza ii marcheaza jaloanele dupa care se va orienta in viata. Copilul care se dezvolta intr-o familie dezbinata va fi nesigur pe el, va deveni sensibil la schimbarile din jurul sau. Sistemul de valori al copilului va urmari adultul in luarea deciziilor. Stabilirea echilibrului emotional asigura o dezvoltare personala armonioasa.
Educatia joaca un rol important in dezvoltarea increderii. Un copil stimulat, motivat, recunoscut, in parcurgerea etapelor scolare din viata sa va avea incredere in sine.
De ce ne pierdem increderea?
Caci undeva in timp nu am perceput lucrurille la valoarea lor reala ci au suferit o deformare datorita complexelor formate sau dezvoltate in timp.
Un copil care a primit numai critici din partea parintilor, educatorilor, va avea convingerea ca nu poate reusii in viata, va devenii in timp depresiv, greu isi va regasi echilibrul dupa un cat de mic esec.
Ce este de facut?
Sa fim intelegatori cu cei de linga noi, care sunt mai sensibili, sa ne incurajam proprii copii dar sa nu exageram .
Ca adult putem sa ne fixam obiective mici, medii, inalte, pe care sa ne propunem sa le atingem intr-un timp  scurt sau lung.
De exemplu ,,imi propun ca in vara asta sa merg la munte, la mare, intr-o excursie’’- obiectiv pe termen scurt.; ,,imi propun ca in doi ani sa-mi cumpar o masina, o casa, etc.”- obiectiv pe termen lung. Fixarea obiectivelor si atingerea lor ajuta la castigarea increderii in noi.

Daca obiectivele sunt gresit atinse, neimplinirea lor  genereaza dezarmonie, ceeace conduce la scaderea stimei de sine.
Nu este recomandat sa ne fixam obiective greu de atins raportate la posibilitatile noastre fizice si materiale. In acest caz nerealizarea lor duce la dezvoltarea complexului de inferioritate. Daca un adolescent isi fixeaza sa ajunga fotomodel si nu reuseste , va deveni complexat de aspectul sau fizic: ,,daca nu am reusit inseamna ca nu sunt frumos!”, ori daca nu a intrat intr-un anumit standard asta nu inseamna ca nu are calitati fizice .
Acceptarea si impacarea cu noi insine este ceeace ne reda increderea in noi.
,,Caci cel mai rational dintre oameni este intotdeauna omul credincios : acesta pentru ca numai el este in stare sa vada adevarul in oglinda cea curata a sufletului sau!”(sf.Nicolae Velimirovici)


Carmen Macovei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu